Bagaimana dan di Mana Nak Buat Law Degree?



Kaki-kaki debat sekolah tu kalau nak jadi lawyer boleh tengok video ni.

Boleh dapatkan baju peguam di sini

Masukkan dan tebus promo code di Shopee untuk dapatkan lebih banyak diskaun dan cashback!
Pengguna Baru: SHPFBB12
Pengguna sedia ada: 1212PHSFB

#sitihawaauni98 #pendidikan

source

35 comments

  1. Sorry nak tanya Yang minimum 4 A untuk SPM itu buat asasi dalam law ke atau memang wajib kena SPM min 4 A bagi nak buat law walaupun ambil STPM? Sorry sebab saya confuse kerana saya hanya dapat 3 A tetapi saya ingin buat STPM Dan ingin sambung belajar law

  2. pernah cakap kat parents aku nk jadi lawyer, pastu mak aq cakap "nak hidup makan sumpah ke?!" dengan menjeling aku HAHAHAHAH ye lah mak orang batalkan hasrat jadi lawyer dah huhuhu. Kena simpan siket soul berdebat lepas ni huhuhu

  3. Tak payah ngaji law ape bagai la. Blaja spm lbih2 kurng je. Dah habis spm msuk politik bertanding. Menang jadi menteri2 ke. Kaut duit tepi smbil2 tu. Biar rakyat kena bodohkan, dipimpin oleh orang tak berpendidikan. Bekas banduan bole nk jadi PM bhai.

  4. Sebenarnya untuk Asasi Law di UiTM ada dua. Pertama, PI005 iaitu Asasi Law UiTM yang kalau nak sambung degree law hanya di UiTM sahaja. Satu lagi PI007 iaitu Asasi Law KPTM, boleh sambung law degree di mana-mana universiti syaratnya kena punyai good result.
    Untuk sambung law degree kalau di UiTM kenapa perlu bagus dalam English dan kenapa meletakkan syarat bahasa English kena bagus sebab pembelajaran dalam bahasa English. Jadi bila ke kelas ala-ala di luar negara. Buku rujukan juga ada yang dari luar negara terutama dari United Kingdom. Bahasa yang digunakan agak complicated dan sophisticated.

  5. sebenaranya akak ni cakap betul. law tak semudah yang disangka dan tak susah yang dijangka. its depends on that individu tu sebenarnya. kalau u suka membaca, u can strive. kalau u kurang membaca, boleh lah pass , nak yang dean list tu hah kena usaha lebih sikit lah but yea, i do enjoy studying law .

  6. Law… "Sebelah kaki di syurga, sebelah kaki di neraka"… Mak aku tak bagi ambik law dulu… even ayat ni pun aku dengar orang lain cakap, ayat yang sama…

    Atas kertas memang nampak cantik, tapi realiti based on pengalaman aku jumpa, kenal, siap naik mahkamah sebagai saksi, banyak drama, lakonan dan putar belit, main duit… Serius talk yang mana tahu, tahu

  7. Aku nak jadi peguam, tapi parent tak kasi. Sebab nanti kene ugutlah, itulah, inilah. Padahal semua yang lawyer kene ade aku ade. Tapi tulah… Nanti try lagi pujuk dorang

Leave a comment

Your email address will not be published.